Actie Apeldoorns Kanaal

Al sinds 1979 is Scoutinggroep de Vundelaar actief in Twello en omstreken.

De Vundelaar is actief op zowel het land als het water. Met een grote waterscouting ‘tak’ wordt jaarlijks gevaren op de IJssel.

Het land en de wateren rondom de Veluwe zijn de Vundelaar wel bekend.  

 

Blijf op de hoogte!

Volg live ons avontuur via Trackerlink AAK of via onze socialmedia kanalen.
Instagram: https://www.instagram.com/de.vundelaar/
Facebook: https://www.facebook.com/Vundelaar/?locale=nl_NL

 

Apeldoorns Kanaal 

Jaarlijks wordt de IJssel door de waterscouts bedwongen. Wanneer ze elk jaar vanuit Deventer naar Friesland varen voor hun kampen, of richting Arnhem voor de regioactiviteiten met andere waterscoutinggroepen. Telkens passeren zij het begin- en eind van het Apeldoorns Kanaal. Bij Hattem, wanneer naar Friesland gevaren wordt, én bij Dieren, wanneer naar Arnhem gevaren wordt. Dit heeft de waterscouts aan het denken gezet. Zou het kanaal nog bevaarbaar zijn? 

Na wat speurwerk kwamen de verhalen al snel boven tafel. Die van een rijke historie van handel, industrie en waterbouw. Maar ook verhalen over oorlog, wederopbouw, innovatie en helaas genoeg ook de verhalen dat het kanaal zich niet zomaar meer laat bevaren. Het is ruim 50 jaar geleden dat schepen van Hattem naar Dieren zijn gevaren. Al zijn deze wensen nog steeds sterk aanwezig. 

Door deze verhalen zijn de waterscouts van Scouting de Vundelaar geïnspireerd geraakt. En willen graag onderdeel worden van het verhaal van het Apeldoorns Kanaal. Daarom gaat in 2023, Scouting de Vundelaar het proberen… Het bevaren van het kanaal, 55 kilometer lang, met stalen roei-zeilboten. Zonder motor maar met de hand en waar mogelijk de wind. 

 

 

Actie 

Hoe gaaf is het dat onze waterscouting iets gaat ondernemen dat in ruim 50 jaar niet meer is gelukt? In het begin van dit jaar zijn alle 62 objecten die in het kanaal liggen door Loodsen en Wildevaarders ingemeten. En in de zomer is bekeken hoe snel een boot op handkracht voortbewogen kan worden. Op basis hiervan is bekeken of het haalbaar is om het kanaal in een weekend te bevaren, en dit is het geval! 

Met deze actie willen we geschiedenis schrijven. Iets waar je later in de kroeg of op een verjaardag over kunt opscheppen. Het is naast een toffe actie, ook een mooie kans om meer bekendheid aan de scouting en onze vereniging te geven. Ook willen we deze kans benutten om inkomsten te genereren voor het onderhoud van onze Sleper ‘Beluga’, die dit jaar een onderhoudsbeurt nodig heeft. 

Wanneer? 

28 en 29 oktober 2023 

Route (link naar google maps) 

LINK NAAR ROUTE, BRUGGEN EN SLUIZEN!

 

Doneren?

Mocht u willen doneren voor deze actie, dan stellen wij dat erg op prijs.

dit kan doormiddel van de ‘Donatie’ button

 • Geschiedenis
  Geschiedenis
 • Huidige situatie
  Huidige situatie
 • Lelie vlet
  Lelie vlet
 • Sponsoren
  Sponsoren
 • Route
  Route

Begin locatie

Eind locatie